• 0744349956
  • viladelamunte2016@yahoo.com
  • Slanic , jud. Prahova

Salina Slanic azi

Salina Slanic, situata in statiunea Slanic Prahova, este salina cu cele mai mari dimensiuni (208 metri adancime) din Europa (avand un volum de sare excavata de aproape 3 milioane de metri cubi) si are cel mai curat aer de pe planeta, fiind complet lipsita de radiatii si poluare. Salina este formată din două nivele, Unirea și Mihai.

Salina Slanic a devenit obiectiv turistic din anul 1970. Inainte, accesul vizitatorilor era asigurat de un lift sub forma de colivie ce cobora prin putul de extractie pana la adancimea de 208 metri. Deoarece, de cativa ani, liftul nu mai functioneaza, accesul se face prin intermediul unor microbuze, permitand vizitatorilor sa observe pe traseu diferite elemente din structura interna a masivului de sare, benzile colorate in nuante de gri si alb ale sarii si incaperile in care sarea era exploatata la inceputuri.

Cel mai pur aer de pe planeta, o alta caracteristica importanta a Salinei Slanic!

Structurile imense de sare din interiorul salinei formeaza un microclimat constant in care temperatura este, pe toata perioada anului, de 13 grade Celsius, iar umiditatea aerului de aproximativ 60%. Aerosolii salini au efecte deosebite asupra sanatatii omului, in special pentru persoanele cu probleme respiratorii, motiv pentru care in salina au fost amenajate, pe langa zone de agrement, diferite incaperi pentru tratamente.

In salina lipsesc complet radiatiile si poluarea, acesta fiind, de fapt, singurul loc de pe planeta in care aerul este atat de pur. Aceasta caracteristica impresionanta i-a determinat pe cercetatorii de la Institutul de Fizica si Energie Nucleara de la Magurele sa vina frecvent in salina pentru a face diferite teste si masuratori.

■Spatiul de tratament si relaxare al salinei

Interiorul Minei Unirea adaposteste un sanatoriu cu 50 de locuri amenajat cu paturi, scaune si mese, unde vizitatorii cu boli pulmonare au ocazia sa se relaxeze cateva ore pentru a inhala aerosolii atat de benefici pentru problemele respiratorii.

Zona de agrement a salinei include locuri de joaca cu tobogane, leagane si balansoare…

 

 

…dar si mai multe terenuri de sport, inclusiv de volei, tenis, minifotbal si handbal. Totodata, vizitatorii salinei pot sa practice cartingul, sa joace biliard, ping-pong sau minigolf si sa profite de bunatatile bufetului.

 

 

Deasupra unui lac sărat din mină a fost amenajat un pod care conduce spre o cascadă construită artificial.

De asemenea, în salină, pot fi observate zone în care sunt înfățișate (sub forma unor diorame și panouri) aspecte legate de activitatea de extracție a sării, dar și sculpturi.

 

Fiecare vizita a salinei trebuie sa includa neaparat explorarea Salii Geneza, despre care se spune ca ar fi cea mai spectaculoasa incapere din mina. Iustin Nastase a realizat sculpturi în sare, busturi ale lui Decebal și Traian. Alte lucrări, semnate de artista Oana Brezeanu, sunt busturile lui Mihai Eminescu și Mihai Viteazul.

 

În prezent se desfășoară competiții de aeromodelism și în cadrul Minei Unirea.

Punctul forte al salinei este amplasarea celui mai performant planetariu din România – Supernova – care prezintă din jumătate în jumătate de oră minidocumentare pe diverse teme științifice, proiectate pe cupola planetariumului. 

 

Mina Mihai se află deasupra minei Unirea și este delimitată de aceasta printr-un plafon de 40m grosime. Aceasta a fost deschisă în 1912 și, până în 1942, 462.332 m3 de sare au fost excavați de aici. In prezent, in aceasta au loc competitii sportive.

Surse: blog.travelminit.ro, gokid.ro, cunoastelumea.ro