• 0744349956
  • viladelamunte2016@yahoo.com
  • Slanic , jud. Prahova

Biserica “Naşterea Maicii Domnului”

Biserica Naşterea Maicii Domnului din Slănic, se afla pe strada Bisericii, numărul 5. Accesul se face foarte ușor: la intersecția dintre șoseaua principală a stațiunii și strada Bisericii se află o troiță impunătoare și un indicator care face cunoscută prezența sfântului locaș.

Sfantul lacas își are ȋnceputul în vremuri de mult apuse. Pe locul bisericii actuale a existat un schit de călugari cu numele de „Schitul de pe Vârful (Creasta) Pietrii”. Schitul funcționează până spre sfârșitul secolului XVII-lea, când se desființează, având date că aici există parohie și preot. Spătarul Mihai a cumpărat moșia moșnenilor din Precista, iar zapisul de vânzare a jumătate din moșia Slănicului este semnat de Dragul Călugărul, ca proprietar al moșiei și, ca martor, de preotul parohiei „Popa Vlad”.
Biserica a fost dărâmată complet la cutremurul din anul 1940, slujindu-se provizoriu într-o capelă de lemn. Se încep lucrările la o nouă slujita de parintele Gheorghe Iordănescu, care se va sfinți în anul 1962. Însă în 1977 are loc un nou cutremur, care produce mari pagube bisericii.

Lucrarile de reparatie ale bisericii au continuat sa aiba loc sub atenta supraveghere a mai multor preoti, printre care si a actualului slujitor al Domnului, parintele Romeo Florin Bolovan, care a preluat sfantul lacas in 2001. De atunci, biserica a fost întărită prin subzidiri în interior și exterior si s-a schimbat acoperișul. Tot dupa 2001, a fost inceputa și construcția casei parohiale, terminată în anul 2006. Au fost, de asemenea construite o casă socială (praznicală), dotată cu sală de mese și bucătărie, o biblioteca si un muzeu. În anul 2012 biserica a fost pictată integral, iar catapeteasma a fost imbogatita cu icoane noi. Pe exterior biserica a fost izolată, iar în interior are aer condiționat și încălzire în pardoseală. De asemenea a fost adus mobilier nou în toată biserica. In anul 2019 s-a construit o scenă modernă pentru spectacole și slujbe în aer liber, iar in anul acesta s-a finalizat capela “Sf Gheorghe”.

Parintele a reuşit să strângă în jurul său un număr mare de copii pentru care organizează o mulţime de activităţi educative si culturale-sportive (cursuri de dans popular/ Ansamblul “Craisorii” , muzical vocal “Izvorasul vesel” si instrumental, de orientare turistica, de romana, matematica, engleza, franceza, pictura, sculptura). Tot in zona casei parohiale funcţionează de 11 ani Clubul Sportiv Aikido Slanic care a obţinut multe premii la concursuri naţionale.

https://www.facebook.com/pages/Biserica-Nasterea-Maicii-Domnului/676671852505814