Muntele de Sare si Grota Miresei
Muntele de sare de la Slănic Prahova se găsește în orașul Slănic, cu intrarea pe strada Baia Baciului.
Declarată rezervație naturală geologică și geomorfologică prin 1954, suprafața zonei protejate este de 2 ha. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei și Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit și Baia Baciului, cu suprafața de 5100 mp și adâncime maximă de 7 m, hipersalinic, cu o concentraţie de 300%) și Baia Porcilor, având o suprafață de 1460 mp și adancime sub 1 m și conține nămol terapeutic.
Modelat de mii de ani de efectul ploilor, Muntele de sare a fost exploatat de localnici, până în 1852, când s-a considerat că nu mai prezintă siguranţă pentru muncitori.
150.000 de tone de sare au fost extrase din interiorul acestuia, printr-o exploatare pe verticală, ce a făcut ca, în 1914, una dintre fostele mine să se prăbuşească, dând naştere unei grote cu o suprafaţă de 425 de mp şi o adâncime de 20 de metri, Grota Miresei.
Prăbuşirile s-au accentuat după cutremurul din 1977 când o parte a Muntelui de sare a fost puternic fisurat, iar căile de acces surpate, eforturile de a consolida aria fiind zadarnice. Ploile au dus la alte prăbuşiri masive, în 1993 şi 1999. Din cauza inundaţiilor, în 2006, o parte din munte s-a prăbuşit în Grota Miresei. Chiar dacă s-a surpat, grota a rămas un obiectiv de neratat într-o vizită la Slănic.
LEGENDA GROTEI MIRESEI
Cea mai interesantă poveste a zonei este cea a Grotei Miresei, inspirată de o întâmplare reală din Slănic, sinuciderea unei fete, ce cunoaşte mai multe variante.
Cea mai vehiculată este aceea care spune că, la 6 ani după formarea grotei, în 1920, la patru zile după nuntă, o localnică nefericită s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare. Fata nu s-a împăcat cu ideea unui măritiş cu un bărbat care nu-i plăcea, astfel că a ales să moară.
Dorinţa acesteia a fost extrem de puternică pentru că, în condiţii obişnuite, înecul era imposibil din cauza salinităţii ridicate a apei din grotă, formată de ploi şi izvoarele subterane. Pentru cei care au vizitat-o, când accesul era posibil, verde ireal al apei şi temperatura foarte scăzută a acesteia sunt amintiri pregnante.
Eforturile autorităţilor locale de a consolida grota după prăbuşire, au fost fără rezultat.
Povestea Grotei Miresei are şi o altă variantă bazată pe aceeaşi poveste. Fata, fiică a unui cioban avut din zonă – de unde şi numele de Baia Baciului – s-a îndrăgostit de băiat sărac aflat în slujba tatălui. Tatăl nu a fost de acord nu povestea de dragoste dintre cei doi şi a măritat-o cu un alt băiat, bogat ca şi ea. La patru zile după nuntă, îmbrăcată în rochie de mireasă, fata s-a sinucis aruncându-se din vârful muntelui de sare.
BAIA BACIULUI, DECOR PENTRU FILME
Zona rezervaţiei Baia Baciului a fost decor pentru filmele din seria „Haiducii“. Florin Piersic, în rolul haiducului Anghel Şaptecai a turnat în zonă mai multe secvenţe.
SURSE:
https://statiunea-slanic.ro/
https://adevarul.ro
Am fost cu familia mea cu 2 copiii mici la camera comfort. Eram prin trecere deci numa o noapte am…