• 0744349956
  • viladelamunte2016@yahoo.com
  • Slanic , jud. Prahova

Muzeul Sarii

Muzeul Sării este amenajat în centrul staţiunii, la aproximativ 700-800 m de Casutele cu Trandafiri, în casa Casa Cămărăşiei, monument istoric şi de arhitectură din secolul al XVIII-lea, reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare, monopol domnesc. Casa a fost restaurată intre anii 2002-2003, muzeul fiind redeschis în mai 2003.
Muzeul prezintă importanţa acestui mineral pentru viaţa şi activităţile omului, influenţa biologică a acestuia asupra organismului uman, aspecte semnificative din istoria exploatării şi prelucrării sării, precum şi particularităţile mediului natural din zonă, inclusiv unele specii rare de plante halofile.

Exista două cunoscute ipoteze referitoare la formarea zăcămintelor de sare pe Terra: ipoteza originii vulcanice și ipoteza continentală. Originea vulcanică a sării presupune că sarea a rezultat în urma evaporării apei marine, sub acțiunea căldurii vulcanice. În ceea ce privește ipoteza continentală, aceasta presupune faptul că sarea s-a format din substanțele rezultate prin descompunerea mineralelor din scoarța terestră.

Din 15 martie 2018 Muzeul Sării şi-a îmbogăţit expoziţia permanentă cu o călătorie virtuală în minele de sare de la sfârşit de secol XVIII care este posibilă cu ajutorul unor ochelari Realitate Virtuala(VR), prin intermediul cărora turiştii aşezaţi într-un vagonet cu patru locuri, automatizat electronic, coboară într-o mină de sare printre mineri şi urmăresc cum este extrasă sarea, în mod rudimentar la începuturi, până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe drumul şerpuit şi plin de surprize şi efecte speciale. Călătoria virtuală durează puţin peste patru minute si treizeci de secunde. Turiştii sunt aşezaţi într-un vagonet similar cu acela care minerii de altă dată intrau în salină. Pe lângă informaţiile despre sare, sunt prezentate unelte şi materiale folosite în extragerea acesteia. Pret calatorie VR 5 lei/pers.

http://www.muzbioph.ro/, wikipedia.com