• 0744349956
  • viladelamunte2016@yahoo.com
  • Slanic , jud. Prahova
Manastirea Crasna

Manastirea Crasna

La 13 km de Slănic puteți descoperi locul unde raiul a coborât pe pământ. Un loc care te face sa ti-l imaginezi întâi, sa treci prin o serie de încercări (legate de accesul pietonal), pentru ca apoi sa îl descoperi în plina sa splendoare – Mănăstirea Crasna.

Drumul de la asfalt se întrerupe la un moment dat, urmând ca traseul cu mașina se se facă pe un drum forestier (cca. un km, doi). De aici sunt 2 variante: fie continuarea drumului forestier cu mașina pe un traseu mai lung, fie alegerea unui itinerariu de parcurs la pas care implica traversarea unui pod destul de instabil (asa cum erau pe vremuri făcute podurile), urcarea pe o poteca prin padure nu foarte abrupta, dar, asa,…”ca la munte”, dupa care cerul începe sa se deschidă deasupra. La capătul unei alei inguste se zărește o portiță. Nimeni nu își poate imagina ca în spatele acelei mici portițe se deschide o splendida lume…Biserica veche care are hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, Biserica nouă, Acoperământul Maicii Domnului, construită în anii 1990, dar și un altar de vară, cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Pe domeniul mănăstirii sunt mai multe corpuri de clădire, unde te poți caza, chilii și grădini, o cruce de piatră pictată, o troiță a eroilor și un mic lac cu nuferi.
Un mic satuc as putea spune….o zonă feerica…merita neapărat sa o vizitați!! Recomandabil sa mergeți în lunile mai iunie când infloresc trandafirii!
Acum putina istorie:
Mănăstirea Crasna este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Schiulești, județul Prahova, la 50 km N de Ploiești pe șoseaua Ploiești – Brașov prin Vălenii de Munte – Cheia, pe raza comunei Izvoarele, fiind construită în pădure, lângă râul Crasna, la poalele munților Ursoaia.
A fost întemeiată probabil de câțiva sihaștri de la Văleni la începutul secolului al XVIII-lea.
Prima atestare documentară, un act de donație în care se arată că aici era un schit de călugări având o biserică de lemn, datează din anul 1745. Zidirea actualei biserici a început în anul 1824, ctitorită de postelnicul Constantin Potlogea, ca biserică de mir pentru satul Băjenari, unde se refugiaseră locuitorii din împrejurimi după 1821, din cauza năvălirii turcilor. La 6 mai 1828, când s-a făcut sfințirea bisericii, episcopul Chesarie al Buzăului a sugerat reînființarea obștei monahale. Primul stareț a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, călugarit cu numele de Chelasie. Constantin era fiul preotului Radu Potlogea, care îi lăsase o frumoasă avere drept moștenire. Chelasie doneză schitului moșia sa și construiește chilii din lemn pe care le populează cu călugări aduși de la Cheia, Ciolanu. În 1836, Nicolae, singurul fiu al starețului Chelasie, se călugărește după moartea soției, cu numele de Nil monahul și donează și moșia sa schitului. Starețul înființează aici o școala pentru copiii din satele vecine, care, în timpul cursurilor, stăteau în internatul schitului pe cheltuiala acestuia. Secularizarea averilor mănăstirești în 1864, face ca schitul să decadă și cei 2-3 călugări care au mai rămas l-au închinat mănăstirii Cheia și i-au schimbat și numele în schitul Crasna. În 1920, când mai avea un singur călugar, mănăstirea a fost jefuită de ocnașii de la Slănic.
Biserica veche a schitului este in forma de cruce. Naosul este despartit de pronaos prin 4 coloane care sustin o arcada a boltei. Usa de la intrare in pronaos este din lemn sculptat. Catapeteasma lucrata la Viena, are o sculptura demna de admirat, acoperita cu foita de aur; sunt de admirat si cele doua icoane de Irineu Protcenco. Pridvorul inchis, mai jos decat restul constructiei, lasa impresia ca a fost adaugat mai tarziu. Nu este pictat ci varuit in alb. Are o singura turla mare pe naos. In exterior zidurile sunt simple, varuite in alb.  Acoperisul este din sindrila, pardoseala din placi de piatra. Pictura a fost facuta in 1832-1834, de un necunoscut.
Clopotnita, la 40 m de biserica, este construita din caramida si piatra, acoperita cu sindrila. Gangul mai nou este pictat de Ioan si Daniela Moldoveanu. Intre clopotnita si biserica este construit din piatra si caramida un frumos aghiasmatar cu un acoperis de tabla. In 1983 biserica a fost renovata, iar in 1991 s-a repictat de Ioan Chiriac prin grija Prea Fericitului Patriarh Teoctist.  Dupa revolutia din 1989, prin stradania PC staret Galaction Stanga (actualul Episcop al Alexandriei si Teleormanului), ajutat de obste si credinciosi, s-a construit un monument al eroilor pictat de Ioan si Daniela Moldoveanu, o cladire cu etaj pentru oaspeti, iar alaturi de ea o alta cladire masiva din caramida si piatra, cu doua etaje, cu chilii pentru calugari. S-a ridicat o noua biserica din caramida si beton, acoperita cu tabla. Este o constructie dubla, care are si un paraclis. Din anul 2001 schitul s-a transformat in manastire.
Surse: Wikipedia, ortodox.ro, observatorulph.ro, pagina de Facebook Mănăstirea Crasna Prahova- schitul Crasna, casutacutrandafiri.ro

8