• 0744349956
  • viladelamunte2016@yahoo.com
  • Slanic , jud. Prahova

Piatra Verde

undefined

Alt punct de atracţie în Slănic este Piatra Verde sau Muntele Verde, având o înălțime de circa 650 m.
Din dreptul Salinei Unirea până la Muntele Verde sunt de parcurs circa 3 km. Se traverseaza satul Groșani (de unde se intră pe DJ 100N) și se incepe urcarea, o serpentină strânsă ce pigmentează drumul. Autoturismul se poate parca pe platforma de lângă peretele verde, insa permanent se rostogolesc pietricele de pe versanți.
De dimensiunile unui deal mai degrabă decât ale unui munte, Piatra Verde este spectaculoasă datorită degradeului de verde şi de maro oferit de roca vulcanică în funcţie de lumina soarelui. De asemenea, culoarea acesteia devine un verde mai intens după ce a plouat.
Turiştii care au ajuns aici spun că, privită dintr-un anumit unghi, Piatra Verde pare a fi profilul unui dac. Din acest motiv, multi au denumit Muntele Verde “dacul adormit” sau “sfinxul de la Muntele Verde”.
Poate nu degeaba, Dinu Cocea, atars de sălbăticia zonei, regizorul celebrei serii „Haiducii“, în care protagonist a fost Florin Piersic, a ales pentru a turna câteva secvenţe pe Muntele Verde din Slănic.
Din punct de vedere al compozitiei, Piatra Verde este un tuf zeolitifer cu un mare conținut de clinoptilolit – o roca formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite din eruptiile vulcanice.
Având capacități totale de schimb cationic, tuful clinoptilolitic poate reține cu ușurință cationii din mediul înconjurător. De exemplu, tufurile cu clinoptilolit au fost folosite în urma accidentului de la Cernobâl pentru ameliorarea consecințelor asupra mediului și a populației. Astfel, terenurile agricole și pășunile din zonele afectate au fost acoperite cu pulbere de tuf. Roca este extrem de moale, de friabilă.
Aceasta s-a folosit la fabricarea unui anumit tip de ciment sau ca piatra de ornament.
Cine dorește poate ocoli masivul verde și se poate cățăra chiar pe creastă de unde se deschide o priveliște minunată spre Valea Slănicului.

Surse: Cunoastelumea.ro, statiunea-slanic.ro, amfostacolo.ro, romania-dincolodecuvinte.blogspot.ro

undefinedundefined